Al jaren lachen politieagenten en barmannen mij uit bij ID-controles. Mijn pasfoto is namelijk niet zo geweldig: ik zie eruit als een lijkbleke versie van de jonge Michael Jackson, inclusief vierkant kapsel dat net op de foto past. Nu mijn identiteitskaart is verlopen, komt er aan die vernedering gelukkig een eind.

Veel ouders van baby’s en jonge kinderen maken dankbaar gebruik van onze service. Kinderen zijn er doorgaans niet zo’n fan om mee te gaan naar de fotograaf om daar op de foto te gaan.

De eisen van de overheid zijn behoorlijk streng, maar met de huidige technieken en computers is het prima mogelijk om zelf vanuit thuis je pasfoto te maken.

Op een officiële pasfoto mag je geen vergiet op je hoofd

Als je in Nederland een foto laat maken voor een officieel document, mag je daarop geen vergiet op je hoofd hebben. Deze uitspraak deed de Raad van State na een verzoek van Mienke de Wilde. Zij vond het onterecht dat een pasfoto met een vergiet werd geweigerd door de gemeente toen ze haar rijbewijs af ging halen.

De beste pasfoto's uit Leerdam

Zonder pasfoto kom je nergens. Maar het is niet eenvoudig om een goede pasfoto te maken.

Gelukkig is daar Fotodiscounts in Druten. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van pasfoto's en weten precies aan welke eisen een pasfoto moet voldoen.

Toen de nieuwe richtlijnen voor pasfoto's zijn geïntroduceerd, heeft het satirische programma Koefnoen een persiflage gemaakt over de strenge regels.

Bij Fotodiscounts Leerdam

Uit onderzoek van de Britse socioloog David White is gebleken dat mensen een vertekend beeld hebben van hoe ze er zelf uitzien op een pasfoto.

Als je een pasfoto moet laten maken voor je reisdocument kun je dus beter een vriend of een familielid de keuze laten maken voor de beste pasfoto. Socioloog David White heeft 130 studenten gevraagd om 10 Facebookfoto’s in te leveren waarop ze zelf poseren. Hij vroeg hun vervolgens de pasfoto’s op volgorde te leggen; van beste naar slechtst. Hierna werden twee foto’s van de proefpersonen gemaakt: een waarop de persoon lacht en een waarop de persoon ernstig kijkt. Tot slot werd er een filmpje van de proefpersoon gemaakt.

Eén keer in de zoveel tijd moet iedereen eraan geloven: die verschrikkelijke pasfoto.

Natuurlijk chargeer ik een beetje, maar het is waar dat de meeste mensen het niet fijn vinden om een pasfoto te laten maken. En we komen er niet onderuit: het rijbewijs dat verlengt moet worden, het nieuwe paspoort of een ID-kaart. Je mag niet breed uit lachen, je oren moeten zichtbaar zijn en je moet recht in de camera kijken. Je mag je bril wel ophouden, maar dan mag hij weer niet spiegelen en ook nog eens helemaal tegen je wenkbrauwen aangeduwd zitten. O ja, en je staat er natuurlijk altijd boos en chagrijnig op. Vandaar de kop van deze blog: Het pasfotodrama.

© 2020 Fotodiscounts