Mienke noemt zichzelf een pastafarian, een internationale term voor mensen die geloven in hun messias, het vliegend spaghettimonster 'the one that boiled for our sins’. En dat betekent dat ze ook met dit hoofddeksel op de pasfoto willen voor rijbewijs en paspoort. Want, zo vertelde Mienke eerder in EenVandaag: "Als er voor joden een uitzondering wordt gemaakt en zij met keppel op de foto mogen, en moslims met hoofddoek op de foto mogen, waarom pastafarians dan niet met vergiet?"

Volgens de Raad van State zijn er strikte regels voor pasfoto's op officiele documenten. Zo moet je hele gezicht zichtbaar zijn. Een uitzondering is er voor geloofsovertuigingen, maar daarvan is bij het pastafarisme geen sprake. Bij deze levenswijze 'overheerst het satirische element van het pastafarisme zodanig dat deze stroming niet voldoet aan de criteria van "overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang"'.

In andere landen mag het wel

Bij eerdere rechtszaken in andere landen kwam de rechter tot andere conclusies. In Amerika is het wettelijk toegestaan om altijd en overal met een vergiet op je hoofd te verschijnen. Ook in Tsjechië en Oostenrijk mag dit. Aanhangers in Nieuw-Zeeland kregen in 2015 de volledige erkenning voor hun geloof, ze mogen zelfs trouwen in hun 'religieuze kleding'.

Bron: Een Vandaag

© 2020 Fotodiscounts