Een pasfoto is een kleine foto van het gezicht, genomen van de voorzijde. De pasfoto wordt gebruikt voor paspoorten, rijbewijzen, identiteitskaarten (ID-kaarten) en andere persoonsgebonden documenten die worden gebruikt ter legitimatie en identificatie.

Sinds 2006 worden er strenge eisen gesteld aan de pasfoto's voor Nederlandse paspoorten. Zo moeten pasfoto's in kleur zijn, maar de pasfoto moet een natuurlijke weergave geven van de aanvrager, dus de kleur van de pasfoto is erg belangrijk.

Tevens dient de foto scherp te zijn en het exemplaar dat u aanlevert aan de betreffende instantie en de pasfoto mag niet beschadigd zijn.

Er is vaak ook discussie over de bril; mag deze nu wel of niet worden gedragen op de pasfoto? Daarvoor gelden de volgende regels:

Als u een bril draagt, dan moeten beide ogen op de pasfoto volledig zichtbaar zijn en het montuur mag de ogen niet raken. De bril dient volledig doorschijnende glazen te hebben en er mag geen reflectie in brillenglazen zichtbaar zijn. Ook mag er geen schaduw van de bril in de oogkassen vallen.

Als u aan bovenstaande eisen voldoet, dan kunt u uw bril gerust ophouden bij het maken van de pasfoto.

© 2020 Fotodiscounts